Egen nettbutikk – Shopify eller WooCommerce?

Valg av e-handelplattform er kanskje det viktigste valget man tar når man starter egen nettbutikk. I denne artikkelen går jeg gjennom to populære e-handelplattformer, Shopify og WooCommerce.
 
Shopify
Shopify er en lukket plattform og brukes i dag av 7% av nettbutikkene og er i sterk vekst. Shopify leveres som en ferdig tjeneste som gjør at etableringskostnadene blir lavere sammenlignet med andre plattformer som du selv må drifte. Shopify leveres med ferdige utseendemaler som gjør at du med enkle tilpasninger kan fokusere på innhold fra første dag. Du registrer deg på Shopify sine nettsider og logger inn så kan du begynne å legge inn innhold i nettbutikken. Får du problemer får du enkelt hjelp av brukerstøtte som også er inkludert. Prismodellen med abonnement er forutsigbar, gjennomsiktig og gir deg god kontroll over forbruk. Shopify tilbyr tre abonnementer som har forskjellige priser og funksjonalitet. Disse er Basic Shopify, Shopify og Advanced Shopify. Velger du det billigste abonnementet, Basic Shopify, så er transaksjonsavgiften mye høyere enn med Shopify og Advanced Shopify. Selger du mye på nett kan det lønne seg å oppgradere til Shopify eller Advanced Shopify hvor satsene er lavere. Med Shopify får du også med HTTPS og CDN på kjøpet som betyr at nettbutikken din allerede er søkemotoroptimalisert. HTTPS står for Hypertext Transfer Protocol Secure og er en sikkerhetsmekaniske som gjør at kommunikasjonen mellom nettbutikken og kunden er kryptert. Dette er en av kriteriene som Google ser etter når de vurderer nettsiden din. CDN står for Content Delivery Network og er teknologi som gjør at nettsiden din mellomlagres på flere fysiske lokasjoner, og hvor kunden henter innholdet fra nærmeste lokasjon. Dette er også et av kriteriene som Google ser etter. I tillegg reduserer CDN responstiden på nettbutikken din da den er tilgjengelig fra alle datasentrene til Shopify. Det gir kundene en god handle opplevelse uansett om de er på ferie eller sitter hjemme i stua når de handler hos deg.
 
WooCommerce
WooCommerce er en åpen og gratis plattform som i dag brukes av 40% av butikkene på nett. Dette i seg selv er en fordel fordi kundene dine kjenner garantert til fremgangsmåten for å gjennomføre bestillinger. WooCommerce gir deg fleksibilitet og kontroll da du er eier av innholdet i nettbutikken, og ønsker du å gjøre egne tilpassinger fremover så har du ingen begrensinger her. WooCommerce er en utvidelse til WordPress som betyr at du administrerer nettbutikken din i et og samme kontrollpanel. Ulempen med WooCommerce er det krever mer innsats for å få plattformen opp og klar til bruk. Du må selv ordne med HTTPS, og installerer du WooCommerce på et webhotell hos en norsk leverandør som Domeneshop (som ikke tilbyr CDN), så vil det gå utover responstiden og handle opplevelsen for eventuelle kunder utenfor Norge. Selv om WooCommerce er gratis kan det være at du må gå til innkjøp av utvidelser som er laget av tredjepart. Tredjepart tar som oftest betalt pr. mnd eller pr. kjøp. Sjekk om du kommer til å få behov for kostbare WooCommerce-utvidelser før du bestemmer deg.  Fordelen med WooCommerce er at når du først har fått alt opp så kan du hente deg inn økonomisk fremover med lavere driftskostnader og transaksjonsavgifter.
 
Konklusjon
Shopify egner seg godt for deg som ønsker dedikert brukerstøtte, har en enkel prisstruktur på produktene, og som ikke har spesielle krav til hvordan produktene skal fremstilles i nettbutikken. Jeg anbefaler Shopify dersom du satser på et nytt konsept eller er usikker på om du kommer til å selge mye på nett. Shopify tilbyr 14 dager gratis prøvetid, så prøv før du kjøper. Shopify er for deg som vil komme raskt igang med netthandel og som er avhengig av teknisk kompetanse. WooCommerce egner seg godt for deg som ønsker mer fleksibilitet og kontroll. Jeg anbefaler WooCommerce om du er mer etablert og allerede har et godt konsept som du vet kommer til å selge. Har du teknisk kompetanse og kan utføre mye av installasjonen selv, så er dette en stor fordel og vil spare deg mye tid og penger. Av den grunnen anbefaler jeg også WooCommerce til de av dere som satser på et nytt konsept, men som også kan sette opp WooCommerce for egenhånd.
 
For drift av WooCommerece og nettsidene dine anbefaler jeg at du går for webhotell hos Amazon AWS, Microsoft Azure eller tilsvarende skyleverandør som også tilbyr CDN. Da vil tjenestene dine mellomlagres på forskjellige kontinenter i verden, og brukerne dine vil få god responstid uavhengig hvor i verden de befinner seg. En annen fordel med skyleverandører er at de tar betalt for faktisk bruk, fremfor fastpris pr. mnd eller år for et webhotell, og det kan spare deg for tusenvis av kroner da du ikke belastes når kundene dine ikke bruker nettsiden på f.eks. nattestid. Skulle du være uheldig finnes det også utvidelser som Cart2Cart og LitExtension som gjør det mulig å konvertere nettbutikken i etterkant fra Shopify til WooCommerce eller omvendt.

Leave a Comment